Skip to content

Terras aanleggen

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Hoe groot is het verloop?

    Bij een regenbui moet het water gemakkelijk van het terras aflopen. Een afloop van 2 cm per meter is meestal voldoende. Zo kan het regenwater weglopen naar een putje, naar de tuin of naar de straat.

  2. Lijnen uitzetten

    Om te beginnen zet je de omtrek van het terras uit met kleine piketpaaltjes en een koordje. Deze houten paaltjes sla je loodrecht om de meter in de grond. Normaal is 25 tot 30 cm diep voldoende. Als het terras moet aansluiten op een tuindeur, dan moet het hoogste gedeelte minstens 3 cm onder de deurdorpel liggen.

  3. Verloop terras bepalen

    Om het verloop van het terras te bepalen moet je eerst een vast punt nemen. Met een waterpas en een rechte lat teken je dit punt af op het piketpaaltje het dichts bij de woning. Vervolgens plaats je het koordje op de juiste hoogte op de paaltjes, steeds 2 cm lager. Breng vervolgens de kantplanken aan op de gemarkeerde hoogtes.

  4. Terrastegels op zandbed

    Als je de terrastegels met zand als ondergrond wilt leggen, dan stort je het zand in een laag van 10 cm hoogte. Je verdeelt het zand over het gehele oppervlak net iets boven de kantplanken. Op het zandbed breng je een stabilisatielaag aan van 2 mm cementpoeder. Deze laag hark je vlak, waarna je het zandbed vast aanstampt. Daarna afvlakken met een rechte lat.

  5. Terrastegels leggen

    Zonder op het zandbed te lopen leg je de terrastegels vlak en in een rechte lijn. De tegels moeten goed aansluiten en in één keer goed op hun plaats leggen. De tweede lijn tegels moet een halve tegel verspringen. Hierdoor krijgt het terras een vast verband. Je kunt vooraf uitrekenen hoeveel halve tegels je nodig hebt om zo weinig mogelijk af te moeten slijpen. Doorslijpen gaat het best met een haakse slijper en een steenslijpschijf of diamantschijf met een voldoende schijfdiameter. Draag hierbij een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen.

  6. Tegels opsluiten

    Als je het terras hebt vol gelegd met tegels, kan je de zijkanten van het terras opsluiten met boordstenen. Nadat je de zijkanten hebt opgesloten, kan je de tuingrond weer aanvullen.

  7. Klinkers

    Als je een rustiek en sterk terras wilt, kan je klinkers in plaats van tegels gebruiken. Er zijn straat- en betonklinkers in diverse kleuren. Het aantal stenen dat je nodig hebt is afhankelijk van de klinkersoort. Je kan de klinkers in langslopend verband bestraten of onder een hoek van 45 graden. In dat laatste geval heb je wel iets meer klinkers nodig. Mogelijke andere variaties zijn; rechtverband, keper- of elleboogverband, wildverband en halfsteensverband.

  8. Gestabiliseerd zand

    Als je het terras of de oprit echt stevig wilt aanleggen, kan je de klinkers in een gestabiliseerd zandbed plaatsen. Dit is een mengsel van zand en cement in vaste verhoudingen. Voor terrassen is dat 150kg/m³ en voor opritten 200kg/m³. Gestabiliseerd zand kan je ook zelf mengen. De verhoudingen zijn dan respectievelijk 1/4 en 1/5. Dat is 1 deel (schep of zak) cement op 4 of 5 delen zand. Heb je een flinke hoeveelheid nodig, dan kan je beter een cementmolen huren voor het mengen.

  9. Klinkers leggen

    Leg – zonder op het zandbed te lopen – de klinkers direct op de juiste plek en laat ze goed aansluiten. Je klopt de klinker met een rubberen hamer op de juiste hoogte. Let op dat je altijd op de uiteinden van de klinker klopt en niet op het midden, zodat de klinkers niet breken. Ligt de klinker te laag of te hoog, dan verwijder je de klinker en haal je wat zand weg of vul je wat zand bij. Plaats de klinker vervolgens weer terug en klop deze weer aan.

  10. Rij voor rij

    Verwerk de klinkers rij na rij en vlak het zand op de juiste hoogte af voor de volgende rij. Controleer tussentijds vanuit verschillende kijkrichtingen of het terras vlak blijft en het klinkerpatroon recht blijft lopen. Daarna kan je de klinkers voor de zijkanten afkorten. Gebruik hiervoor een haakse slijper met een steenslijp- of diamantschijf van voldoende schijfdiameter.

  11. Trilplaat

    Als de klinkers bestemd zijn voor je oprit en het gewicht van je auto moeten dragen, is het beter de klinkers vast te leggen met een trilplaat. Je kunt dan ook vooraf het zandbed egaal aandammen met deze trilplaat. Na het vlakken van het zand, kan je de klinkers er in het gewenste patroon opleggen. Als alles ligt, ga je met de trilplaat de klinkers aandammen. Deze manier van werken gaat een stuk sneller dan de stenen handmatig intikken.

  12. Zand erover

    Als je het terras of de oprit hebt gelegd, strooi je er een ruime hoeveelheid zilverzand over. Met een bezem veeg je het zand tussen de voegen. Dit is een tijdrovend karweitje, maar het loont als je het zorgvuldig doet, want dan groeit er weinig onkruid tussen de klinkers en blijven de klinkers goed vastliggen. Na een paar dagen, als de voegen volledig gevuld zijn, kun je het overtollige zand verwijderen.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Terras aanleggen

4.2
4.2 of 5

257 Aantal stemmen

  • 5
    145
  • 4
    70
  • 3
    14
  • 2
    7
  • 1
    21