Skip to content

Keukenkraan monteren of vervangen

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Water afsluiten

    Sluit eerst de hoofdkraan af. Deze zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter.
    Zet vervolgens de kranen open en wacht tot er geen water meer uit komt.
    Voordat je begint met het losdraaien van de slangen of koppelingen kun je het beste een dweil onder de leidingen leggen. Er kan namelijk toch nog wat water uitkomen.
    Zitten er stopkraantjes onderin gemonteerd? Dan hoef je die enkel dicht te draaien.

  2. Aansluiting loskoppelen

    Er zijn twee situaties mogelijk:
    1. Er zitten twee buiseinden met een knelkoppeling
    2. Er zitten twee stopkraantjes onder het aanrechtblad gemonteerd
    In beide gevallen draai je de aansluitingen los met een steeksleutel.

  3. Keukenkraan verwijderen

    Keukenkranen hebben aan de onderkant een buis met schroefdraad. Die steekt door het gat van het keukenblad en zit aan de onderkant vast met een plaatje, een sluitring en een moer. Met een steeksleutel of waterpomptang draai je de moer los. Nu kun je de oude keukenkraan verwijderen.

  4. Nieuwe keukenkraan monteren

    De nieuwe keukenkraan heeft aan de onderkant een buis met schroefdraad. Steek deze door het gat van het keukenblad en schroef aan de onderzijde het plaatje – samen met de sluitring en de moer – met een steeksleutel of waterpomptang vast. Controleer of de keukenkraan recht staat. Bij een nieuw aanrechtblad van RVS of kunststof moet je een nieuw gat boren van voldoende diameter voor de kraanaansluiting. Gebruik daarvoor een gatenzaag die geschikt is voor dit materiaal.

  5. Aanvoerpijpjes

    In de kraanbuis aan de onderzijde van de keukenkraan zitten 2 pijpjes, voor koud en warm water. Deze pijpjes kun je in de gewenste stand buigen. Ze bestaan uit zacht, buigzaam materiaal en hebben een diameter van 10 mm. Kort ze zo nodig af met een pijpsnijder.
    Monteer ze met knelkoppelingen op de pijpeinden die uit de muur komen. Als het goed is zit links het warme water. Er zijn verschillende knelkoppelingen verkrijgbaar, voor verschillende situaties.

  6. Aanvoerslangen

    De flexibele slangen worden meegeleverd bij de nieuwe keukenkraan, maar zijn ook los verkrijgbaar in diverse lengtes. Het vlechtwerk van roestvrij staal beschermt de soepele slang van synthetisch rubber. De uiteinden zijn voorzien van moeren en zorgen voor een hermetisch waterdichte sluiting. Er zijn flexibele slangen verkrijgbaar van verschillende diameter en met verschillende aansluitingen.

  7. Hoofdkraan opendraaien en controleren op lekkage

    Nadat je de keukenkraan hebt aangesloten kun je de hoofdkraan weer opendraaien. Controleer voordat je het gereedschap weer opbergt of er geen lekkage is.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Keukenkraan monteren of vervangen

3.3
3.3 of 5

507 Aantal stemmen

  • 5
    199
  • 4
    84
  • 3
    38
  • 2
    39
  • 1
    147