Skip to content

Verstek zagen

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Verstekbak

    De goedkoopste oplossing om verstek te zagen, is een eenvoudige verstekbak. Deze verstekbak is meestal gemaakt van kunststof of hout en is voorzien van zaagsneden waarmee je in hoeken van 45° of 90° kan zagen. Er bestaan ook verstekbakken met meer verstekhoeken. Gebruik een kapzaag met fijne zaagtanden en een breed blad en klem het stuk dat je wilt zagen tegen de achterzijde van de bak. Deze verstekbak is door de geringe breedte geschikt voor kleine karweitjes zoals het zagen van schilderijlijsten en kleine latjes.

  2. Afkortzaag aan een vaste geleider

    Bij dit gereedschap is de Afkortzaag bevestigd aan een horizontale staaf of geleider. De hoek tussen het voorwerp en de zaag kan nauwkeurig worden ingesteld in de hoeken 22,5°, 30°, 45°, 60° en 90° . Het zaagblad van deze Afkortzaag is eenvoudig te vervangen wanneer deze bot is geworden.

  3. Elektrische verstekcirkelzaag

    De handigste en snelste manier om verstek te zagen is met een elektrische verstekcirkelzaag. Je bent hierbij niet gebonden aan de breedte van het voorwerp. De snelheid van deze verstekzagen is traploos instelbaar en ze hebben ook stofafzuiging.

  4. Werken met een afkortzaag

    Als je een balk of plint wilt doorzagen meet je deze eerst nauwkeurig af en zet je een potloodlijn.
    Zet de zaag op de gewenste hoek en klem het te zagen materiaal vast met bijvoorbeeld een lijmtang. Ben je niet zeker van de juiste hoek? Neem dan eerst een stukje afvalhout om te oefenen.
    Controleer eerst even of je zaagblad scherpe tanden heeft, anders wordt het materiaal te veel versplinterd en moet je teveel kracht zetten. Zaagbladen met een fijne vertanding geven het beste resultaat.

  5. Stappentip

    Als je zaag vaak vastloopt, wrijf dan met een kaars over het zaagblad. Dankzij het kaarsvet zal de zaag weer vlot zagen.
  6. Zaagbreedte

    De maximale zaagbreedte of diepte van een elektrische verstekcirkelzaag hangt natuurlijk af van de diameter van het zaagblad. De maximale zaagbreedte is gelijk aan de diameter van het zaagblad. De zaagbladdiameter is doorgaans 250 mm. De elektrische verstekcirkelzaag kan zijn uitgevoerd met twee geleidestangen. Daardoor kan je de zaag naar je toe trekken voor een groter afkortbereik.

  7. Het zagen

    Meet de zaaghoek op, bijvoorbeeld met een winkelhaak. Als een hoek haaks en loodrecht is, is de zaaghoek 90°. Deel de gewenste hoek door 2 om de verstekhoek te berekenen, in dit geval 45°. Bij een verstekbalk heb je een linker- en een rechterhoek van 45°. Zorg ervoor dat je dezelfde zichtzijde laat samenvallen met de andere helft voor het mooiste resultaat. Als je gewend bent om in hoeken te zagen kan je een normale rechte verbinding (een verlenging) ook verstek zagen. De planken of plinten schuiven dan in elkaar en zorgen voor een mooi resultaat.

  8. Variabele zaaghoeken

    Door het instellen van variabele zaaghoeken kan je elke gewenste verbindingshoek maken. Bij afwijkende hoeken laat je beide delen netjes op elkaar vallen door de zaaghoek te bepalen met een variabele winkelhaak of profielkam. Neem de hoek op met de profielkam, zet deze vast en leg de te zagen latten vlak op de grond langs elkaar met de profielkam erboven. Deel deze hoek precies door het midden en zet de middellijn op de beide latten over. Zet vervolgens dezelfde hoek ook over op de afkortzaag en je maakt een mooie verbinding.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Verstek zagen

3.6
3.6 of 5

527 Aantal stemmen

  • 5
    249
  • 4
    82
  • 3
    35
  • 2
    33
  • 1
    128