Skip to content

Behang verwijderen

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Voorbereiding

    Het verwijderen van behang geeft veel rommel, water en plakrestanten. Gebruik daarom een afdekzeil om waterschade te voorkomen. Zet kasten en meubels in het midden van de kamer, trek oude kleren aan en neem een stevige trap. Besteed extra zorg aan de stopcontacten en lichtschakelaars, plak ze goed af. Sluit de zekeringgroep van de ruimte waarin je werkt af in de meterkast en controleer of er nog spanning op staat.

  2. Afweekmiddel

    Voor relatief kleine muren gebruik je afweekmiddel. Verdun dit volgens het voorschrift op de verpakking. Breng het afweekmiddel ruim aan met een blokkwast en laat het enkele minuten intrekken. Steek het behang af met een breed plamuurmes en maak de muur na afloop goed schoon met water en een harde borstel. Repareer scheuren en beschadigingen met muurvuller. Vul ook eventuele naden tussen gipsplaten met nadenvuller. Schuur deze na het drogen goed zodat oneffenheden in de ondergrond niet zichtbaar zijn.

  3. Behang van licht papier

    Maak met een mes kerfjes in het behang, of gebruik een spijkerrol om kleine gaatjes te maken. Bestrijk het behang met een oplossing van afweekmiddel en warm water en laat het een aantal minuten intrekken. Afweekmiddel breng je aan met een spons of schone borstel. Daarna steek je met een breed plamuurmes het papier af. Schuur de behangresten weg.

  4. Behang van zwaar papier

    Maak met een spijkerrol kleine gaatjes in het behang. Hierna kun je met een stoommachine stomen. Zo komt er stoom achter het behang, dit laat dan gemakkelijker los. Deze werkwijze moet je zeker toepassen bij geschilderd behang, want dat laat geen vocht door.

    Vinylbehang verwijderen
    Vinylbehang bestaat uit twee lagen, het laat ook in lagen los. Je kunt de bovenlaag zonder afweekmiddel losmaken van de onderlaag. Op deze onderlaag kun je weer gewoon behangen. Wil je alles verwijderen, gebruik dan een spijkerrol of staalborstel en een stoomapparaat.

    Vliesbehang verwijderen
    Vliesbehang kun je eenvoudig van de muur scheuren.

  5. Glasvezelbehang verwijderen

    Dit type behang wordt geplakt met lijm op waterbasis. Maak een inkeping of gaatjes in het behang. Gebruik hiervoor een zwaardere perforatieroller, hierdoor kun je sneller doordringen tot de lijmlaag. Met heet water kun je het behang doorweken. Hiervoor kun je het best een spons gebruiken.
    Glasvezelbehang is in de meeste gevallen overgeschilderd met latex. Latex is waterdicht, dit maakt het stomen en afweken wat moeilijker. Eerst schuren is dan de enige optie. Je kunt er ook voor kiezen om het niet te verwijderen, maar gewoon over te schilderen in de gewenste kleur. Dat zal je veel tijd en energie besparen.

  6. Geverfd behang verwijderen

    Heb je muren die zijn overgeschilderd met acrylverf, dan kun je de muren afdoen met zeepsop met daarin een ontvetter (St.-Marc). Schuur het oppervlak op plaatsen waar de verf loslaat, dit bevordert de hechting. Het valt aan te raden om de muren daarna te bewerken met een primer.

  7. Stoomapparaat om behang af te halen

    Voor grote oppervakken kun je het best een stoomapparaat gebruiken. Vul het stoomapparaat met water en wacht totdat het water op temperatuur is. Begin bovenaan in een hoek en houd de stoommond enkele minuten op dezelfde plek. Het behang wordt zacht en je kunt het gemakkelijk lossteken met een breed plamuurmes. Ga rustig te werk, anders steek je putjes in de muur die je later weer moet vullen. Werk van boven naar beneden, hierdoor zal het water dat afkomstig is van het stoomapparaat langs de muur sijpelen en het behang bevochtigen. Als de lijm gemakkelijk oplost, kun je (voorzichtig!) met het plamuurmes direct een grote lap van de muur trekken. Verwijder na afloop achtergebleven restjes behang en lijm met schuurpapier.

  8. Afwerking van de muur

    Nadat je het behang hebt verwijderd, blijven er altijd kleine plekjes over waar nog wat restanten zitten. Doordrenk deze plekjes goed en steek ze los met het plamuurmes of schuur ze met een schuurspons. Gebruik een muurvuller om eventuele gaten te vullen en glad te strijken.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Behang verwijderen

3.9
3.9 of 5

242 Aantal stemmen

  • 5
    137
  • 4
    38
  • 3
    15
  • 2
    13
  • 1
    39